Ronald McDonald Hus byggs ut

Snart har Ronald McDonald Hus i Göteborg plats för fler familjer. Den 16 augusti i år tog ett gäng glada barn de första spadtagen på tillbyggnaden av det befintliga Ronald McDonaldhuset vid Drottning Silvias barnsjukhus. De fick god hjälp av hockeystjärnan Henrik Lundqvist, Raymond Mankowitz (ordf Ronald McDonald Barnfond), Eva Dunér (ordf RMH Gbg), Tony Johansson från Kålltorps Bygg och Sahlgrenskas sjukhusdirektör Ann-Mare Wennberg. 

Totalt kommer den nya tillbyggnaden att landa på ca 25 miljoner kronor. Ronald McDonalds Barnfond bidrar med ca 10 miljoner av byggkostnaden. Ronald McDonalds globala organisation stöttar också, men resten finansieras genom gåvor och insamlingar. De entreprenörer som är engagerade i bygget bidrar genom att försöka hitta lösningar som ger ett hus med högsta kvalitet och till lägsta kostnad .

Carlbergs är anlitade för markarbetet och schaktade klart för grunden i början av oktober. Johan Witehall, arbetsledare på Carlbergs berättar vad som är gjort hittills:

Förutom schaktning för grunden har vi flyttat en infart och lagt grunden för en trappa. Nu väntar vi på att få komma tillbaka i vår när det är dags för finplanering. Då kommer vi att bland annat att anlägga gräsytor på innergården och lägga plattor på en del gångar. Vi vet inte exakt hur det kommer att se ut – det beror lite på hur det ser ut med ekonomin.

Det som känns roligt med Ronald McDonald-projektet är att alla samarbetar för att hålla kostnaderna nere. Det märks att vi jobbar tillsammans för en god sak – det är väldigt fin stämning på arbetsplatsen.

Behovet av en tillbyggnad har funnits länge. Den nya byggnaden, som länkas samman med den befintliga, gör det möjligt för ytterligare 250 familjer att bo tillsammans under sjukhusvistelsen. Det nya huset kommer att byggas i två plan med totalt 13 familjerum med mycket hemkänsla. Förutom rum kommer ett gemensamt kök, tvättstuga, vardagsrum, lekhörna att finnas på undervåningen. På innergården mot skogen kommer det att finnas härliga lekytor.

Vi återkommer med mer information om projektet i vår.   

Vill du veta mer?

Vill du läsa mer om det nya Ronald McDonald-huset hittar du en artikel och filmer med bl.a. Henrik Lundqvist här >>

Vill du veta hur du kan bidra till projektet? I slutet av artikeln ovan finns information om vad du kan göra och vart du kan vända dig.

Snabbfakta

Byggstart

2016-08-01

Byggtid

Inflyttning sommaren 2017

Byggherre

Kålltorps Bygg

Beställare

Stiftelsen RonaldMcDonald

Brukare

Stiftelsen RonaldMcDonald

Entreprenadform

Samverkansentreprenad

Projektbeskrivning

Markarbeten, VA och finplanering

Kontaktinfo

Namn

Mats Warneflo

E-post

mats. w@carlbergs.se

Telefon

031-742 25 95

Andra projekt